En langpasning fra EXTRA Arena

Høsten 2022 reiste en delegasjon fra Ranheim Fotball og Familievernkontoret i Trondheim sammen til Noorder Paarl. Paarl er et lite lokalsamfunn i et jordbruksområde utenfor Cape Town i Sør-Afrika.

Annonse:

Vi arrangerte da for første gang en fotballskole for barna på Kersboslaagte Primary School. For at noe skal være bærekraftig, ha kontinuitet og utvikling må følelser og aktivitet gjenskapes. Nå er det 3 uker siden vi kom hjem fra et nytt opphold i det lille lokalsamfunnet. Et lokalsamfunn som preges av fattigdom og hardt arbeid, men også et lokalsamfunn som var preget av håp og forventning.

I år som i fjor, 150 barn i alderen 6-13 år ikledd Ranheimstrøye, hvit shorts og blå strømper. Alle barna fikk hvite joggesko som er kjøpt gjennom et skoprosjekt på initiativ fra Familievernkontoret (Sverre Jor) og ved hjelp av vår gode venn Estelle Raymond. Estelle er skolen og lokalmiljøets egen vakre engel.

En langpasning og 10.800 km fra EXTRA arena, på en nyslått kornåker ved Kersboslaagte Primary School løp 150 afrikanske barn og 15 lærere fra skolen rundt etter en ball, ropte «Ranheim Ranheim», glemte hverdagens strev og lot glede, håp og fellesskap trenge gjennom det som er mørkt og krevende. Målet for fotballskolen ved dette oppholdet var bl.a i større grad å involvere lærerne i aktivitet med barna. Dette gjør fotballaktiviteten mer bærekraftig, det styrker relasjonen mellom lærer og elev og det forsterker betydningen av lek og aktivitet. På den måten forsterker vi fotballens kraft som utviklingsverktøy på flere områder.

Aktiviteter på feltet

Drømmen om en profesjonell fotballkarriere er gratis og den bæres nok av millioner av barn. Men få oppnår denne drømmen, spesielt på det afrikanske kontinentet. Sør-Afrika preges av store sosiale og økonomiske forskjeller og for de fleste jentene vil nok denne drømmen være totalt uoppnåelig. Men fotballens kraft kan være et utviklingsverktøy spesielt for jenter. Vi fikk oppleve gleden av å se afrikanske jenter spille sammen, energien og selvtilliten vi så hos disse jentene kan ha en innvirkning som går langt utover fotballen. Det var en påminnelse om viktigheten av å skape trygge rom for barn og å gi jenter spesielt en mulighet til å vise lederskap og ha det moro. Våre jentetrenere, Stine og Emma er sterke og viktige forbilder for disse jentene. Et symbol for likestilling og likeverd i og utenfor fotballen.

Saken fortsetter under bildet

Som en fortsettelse av Familievernkontorets prosjekter i lokalsamfunnet i Cape Town ble vi denne gang invitert til en gudstjeneste i Eluvukweni Anglican church i Crossroad township. Dette er en av de største townships i Cape Town med svært lav levestandard, overbefolkning, stor arbeidsledighet, slum og med voldsom kriminalitet som resultat. Dette ble en gudstjeneste vi sent vil glemme. Som gjester var vi de eneste hvite i kirken, omgitt av gjestfrihet, varme, kirkens budskap, ritualer, sang og dans. Sang og dans kan være et vitalt redskap for overlevelse og til å bygge oppunder sin egen identitet. Musikken kan være en strategi for å gjøre det uutholdelige utholdelig og sanger har til alle tider vært knytta til kamper for marginaliserte grupper, ikke minst under slavetiden og frigjøringskampen for svarte. Sittende på andre kirkebenk, på noe jeg trodde var en pute for sarte sjeler som meg – (gudstjenesten varte tross alt i tre timer), fikk jeg følelsen av å være sterkt knytta til tro, håp og kjærlighet.  Etter hvert viste det seg at «puta» var et rytmeinstrument menigheten slo på når de danset opp midtgangen og oppe ved alteret, det er ikke alltid kulturforståelsen er like sensitiv. Musikk og dans er ikke bare underholdning, eller avkobling. Det er tilkoblinger til kvaliteter i livet som vi leter og lengter etter. Tilkoblingen til oss selv og til hverandre.

For meg ble fotballens kraft som utviklingsverktøy, de sterke øyeblikkene, menneskemøtene og det gjenkjennelige vi ser i hverandre – selve håpet i dette oppholdet. Ranheim Fotballs verdier om fellesskap, glede og utvikling, sammen med NFFs verdier og våre felles bærekraftmål, tror vi sterkt er med på å utgjøre en forskjell for barna på skolen og for lokalsamfunnet. Gjennom handling utgjør vi en forskjell for barna og lokalsamfunnet på Kersboslaagte Primary School.

Å strekke ut ei hand

Åpne hjertet, åpne øyan

Gjenkjenne oss i hverandre

Gi følelsen av å ha betydning

Likheten

Fellesskapet

(Eva)

Gjennomføring av fotballskolen ble gjort mulig med økonomisk støtte fra NFF internasjonal avdeling, NFF Trøndelag, Ranheimsveteranene, Ranheimspatrioten, Vaffelguttene (pensjonister på Ranheim) og private gaver.

Følgende deltagere var med:

Fra familievernkontoret: Elin Bjøru, Edgar Leistad og Sverre Jor.

Fra Ranheim fotball Topp: Frank Robert Saltvik, akademileder. Eva Hansen, leder for Samfunnsansvar og Bærekraft. Ståle Bratseth, fra styret.

Følgende trenere var med: Eskil Husby, Thomas Sanderg, Stine Reinås og Andreas Forer (Ranheim Fotball) Bjarte Guttormsen (Tidligere RIL, nå RBK, U20) og Emma Christine Haugen (Steinkjer FK)

Representant fra både familievernkontoret og Ranheim fotball – og prosjektleder samt reiseleder: Stig Winsnes

 

Skrevet av 

Ranheim 3.desember 2023

Eva Hansen

[email protected]
+47 90658266

Leder for Samfunn og Bærekraft
Ranheim IL Fotball topp

 

Annonse fra Obos-ligaen: