Før kampen: Fredrikstad

Ny tirsdagskamp på TV-skjermen når Ranheim reiser til Østfold

Annonse:

Ettersom Åsane og Tromsdalen fikk ett poeng hver i helga, har FFK nå syv poeng opp til trygg grunn - med tre kamper igjen. Laget fra Plankebyen er dermed avhengig av å vinne de resterende kampene, og håpe på hjelp fra andre om ikke sesongen skal ende i kvalifisering mot et lag fra 2. divisjon. 

Fredrikstad Fotballklubb - historien
Oppstarten ble stiftet i 1903, etter at det tidligere hadde blitt gjort flere forsøk på å stifte en fotballklubb i byen. Det sies at ett av forsøkene døde ettersom distriktes eneste fotball havnet på et godstog til Moss.

Det tok noen år før FFK virkelig hevdet seg på landsbasis, men i 1932 ble det klubbens første cupgull - og dermed også starten på en suksessrik æra. Fire cuptitler til ble innkassert før 2. verdenskrig, og de ble også den første klubben som vant den nasjonale serien (1937-38).

Etter verdenskrigen har Fredrikstad FK vunnet både serien og cupen syv ganger til, men det meste av dette kom før 1970. I årene som fulgte gikk det nedover for "Aristokratene", og med unntak av enkelte gode år tok det helt fram til begynnelsen av 2000-tallet før FFK begynte å klatre inn i fotballeliten igjen. Etter jubileumssesongen i 2003 rykket FFK opp til Tippeligaen, de vant cupen i 2006, og tok sølv i Eliteserien i 2008. Forrige nedrykk kom i 2012, og laget har vært å finne i 1. divisjon siden - til tross for at de var svært nære nedrykk både i 2015 og 2016.

Tidligere oppgjør
Ranheims første møte med Fredrikstad skriver seg tilbake til 1950, da begge lag spilite i Hovedserien. Oppgjøret på Orkanger endte 5-1 til gjestene, med 1400 tilskuere på tribunen. Ranheims mål ble scoret av Johan Saksvik. Motsatt oppgjør i Fredrikstad samme år, endte 4-0 til de røde og hvite. Det skal nevnes at Fredrikstad vant Hovedseriens avd B dette året, men tapte i finalen for Fram Larvik.

Fem år senere møttes lagene på nytt i Hovedserien, og igjen gikk Fredrikstad seirende ut av begge oppgjørene. I Fredrikstad endte det 3-2, selv om "Ranheim minst hadde fjortjent uavgjort." På Ranheims gras vant FFK 3-0 og gikk til topps i Hovedserien avd B dette året, mens Ranheim rykket ned. Igjen ble et Larvik-lag FFKs overmenn i finalen. Denne gang var Larvik Turn som innkasserte seriegullet.

I denne epoken var Fredrikstad virkelig en av de store i norsk fotball og spilte intet mindre enn åtte finaler på ni år. FFK gikk seierende ut av fem av disse.

Det skulle nå gå hele 53 år før lagene igjen møttes. Ranheim hadde slått ut Kolstad og Steinkjer fra cupen, og var satt opp mot Fredrikstad på Fredrikstad Stadion. Ranheim tok ledelsen ved Finn-Magnus Johannessen, men Fredrikstad utlignet ved Celso Borges. Deretter slo Vegard Voll til med to kjappe mål, før Fredrikstad både reduserte og utlignet på overtid. Ekstraomgangene vant Fredrikstad 5-3 sammenlagt.

Året etter møttes lagene på ny. Denne gang i Adeccoligaen og vi fikk endelig Ranheims første seier over Aristokratene. Kampen på Fredrikstad Stadion endte 3-2 til de blåkledde. I 2013 slo Jo Sondre Aas til med hattrick på DNB Arena og dermed 3-0-seier til trønderne. I motsatt oppgjør på Fredrikstad Stadion ble det 1-1 etter at Magnus Blakstad utlignet for Ranheim.

I 2015 vant Ranheim 4-1 på DNB Arena, mens FFK vant 1-0 på Fredrikstad Stadion etter en sen scoring av Håvard Åsheim. I vårens oppgjør på Fredrikstad Stadion vant hjemmelaget 3-1. Ranheims scoring var ved Mads Reginiussen.

Foran 1600 tilskuere på EXTRA Arena endte junioppgjøret målløst mellom Ranheim og FFK i fjor, mens Ranheim tok sin største borteseier på dette nivået da lagene møttes på Fredrikstad Stadion i oktober. Trønderne ga seg ikke før det stod 1-7.

I vårens oppgjør på EXTRA Arena vant Ranheim 1-0 etter en straffescoring av Michael Karlsen på overtid. 

Ranheim har nå fire poeng ned til Levanger på syvendeplass. Ull/Kisa tok med seg alle tre poengene fra en høydramatisk kamp mot Strømmen, og passerte med det trønderne med to poeng. Med seier på tirsdag er Ranheim sikret kvalifiseringsspill til Eliteserien. 

Det blir dermed knallhard kamp om poengene på Fredrikstad Stadion, hvor Ranheim skal sikre kvalik og hjemmelaget skal gjøre alt de kan for å passere Åsane. Bergenslaget har en tøff avslutning på sesongen, da de møter OBOS-ligaens to beste lag. Glimt er klare for Eliteserien, mens Start kan være det når siste serierunde blåses i gang. 

For Ranheims del forventes en noen lunde tilsvarende tropp som mot Start sist. Lillebo og Witry fikk begge gult sist, men har ikke nok kort til å sone karantene til denne kampen. 

Fredrikstad kan også stille med en suspensjonsfri tropp. På skadelista finner vi Jarkko Lahdenmäki, Magne Simonsen og Rino Falk Larsen. Thomas Rekdal er med G16-landslaget, og dermed utilgjengelig i morgen kveld.

Kampen ser du på Eurosport Norge fra kl 19:00.

Annonse fra Obos-ligaen: