Neste motstander: Tromsdalen

Det skal kjempes om tre poeng i "Dalen" på søndag.

Annonse:

Tromsdalen innehar før torsdagens runde i OBOS-ligaen 11. plassen på tabellen med to seire, tre uavgjorte og fire tap. Begge seirene har kommet på hjemmebane. Forrige serierunde ble det 1-0-tap borte mot Ullensaker Kisa, da hjemmelaget knep med seg alle tre poengene etter scoring på overtid.

Tromsdalen UIL - historien

TUILs historie strekker seg tilbake til 1938, da idrettslaget het Fart og ungdomslaget Freidig. I 1947 ble det nye navnet Radar, men det skulle bare vare frem til 27. oktober 1951 da klubben fikk navnet Tromsdalen Idrettsforening. Klubben har hatt sitt nåværende navn, Tromsdalen Ungdoms og Idrettslag, siden 1968. U-en kommer fra sammenslåingen av ungdomslaget Freidig og Tromsdalen Idrettsforening.

Tromsdalen UIL spilte i lokal kretsserie frem til 1983, og debuterte i landsdelsserien i 1984. Klubben rykket ned i sin første sesong der, men var tilbake i landsdelsserien i 1988-sesongen. Ved midten av 1980-tallet var TUIL bare ett av mange lag i kretsserien i Troms. Vendepunktet som skulle gjøre klubben til Nord-Norges tredje beste lag inntraff i 1985, da klubben fremproduserte et gyldent juniorlag som nådde finalen i juniorcupen det året. En kamp som endte med tap 3–4 mot Odd, sølvet var Tromsdalens første og eneste medalje på høyt nivå. Etter hvert som spillerne gradvis tok plass i Tromsdalens førstelag marsjerte klubben taktfast oppover i divisjonene, helt til opprykk til førstedivisjon ble nådd i 1990. Tromsdalens gyldne generasjon hadde ført laget høyere enn noen kunne drømt om ti år tidligere. At Per-Mathias Høgmo det året ble TUILs nye trener viser statusen klubben hadde opparbeidet seg. Høgmo førte laget til femteplass i den harde debutsesongen i 1991.

I 1996 førte imidlertid sammenslåingen av de to avdelingene til en felles allnorsk førstedivisjon til at klubben ikke klarte å komme over de mange nedrykksplassene. Halvparten av alle lagene i førstedivisjon rykket ned, og TUIL ble en av dem. Mange klubber som rykket ned stoppet ikke i andredivisjon, men fortsatte nedover divisjonssystemet og ut i glemselen. TUIL derimot etablerte seg som en sterk andredivisjonsklubb og klarte i 1999 å igjen rykke opp.

2000-sesongen var gjensynet med førstedivisjondivisjon og endte med en niendeplass. TUIL holdt seg i divisjonen frem til 2002-sesongen. Etter dette har laget vært et heislag som har rykket opp og ned mellom første- og andredivisjon. Laget var tilbake i førstedivisjon i 2004-sesongen, men rykket ned. De rykket rett opp jeg og var tilbake i 2006-sesongen, hvor de gjorde det bra og holdt seg. 2007-sesongen startet svært bra for TUIL, men en svak høstsesong førte igjen til nedrykk. 2008-sesongen var en typisk andredivisjonsesong for TUIL. Vårsesongen var på det jevne med TUIL i toppstriden, men litt bak de aller beste. En svært sterk høstsesong gjorde, som i 2005-sesongen, at TUIL til slutt vant avdelingen og rykket opp.

I 2009-sesongen var TUIL det laget med det desidert minste budsjettet i de to øverste divisjonene i Norge. TUIL har en klar målsetning om å få frem lokale talenter, som også er noe av grunnen til at laget ofte blir kalt «Talentfabrikken». Året etter ble det nedrykk, men var allerede tilbake i 1. divisjon igjen i 2012. Dessverre klarte de heller ikke denne gang å berge plassen, og måtte derfor spille 2013-sesongen i andredivisjon. Laget var tilbake på nest øverste nivå i 2014, men rykket ned samme år.

I år er TUIL tilbake igjen med et sterkt ønske om å kunne stabilisere seg som 1. divisjonslag.

Tidligere oppgjør

Ranheims første møte med Tromsdalen var i april 2005. Da møttes lagene på Ranheim Stadion til kamp i 2. divisjon. Oppgjøre endte 2-2 etter scoringer av Martin Grønning og Robert Vikestad. Det kan nevnes at Robert Stene ble utvist etter kampslutt, da han sparket ballen på en TUIL-spiller på vei inn i garderoben. På TUIL Arena samme år ble alle tre poengene værende igjen i  Tromsdalen etter 1-0.

Ranheim rykket som kjent opp til 1. divisjon i 2009, og i 2010 møttes lagene igjen. To mål av Robert Stene gav Ranheim en 2-1-seier i Dalen, mens en sen utligning av Tromsdalen gjorde at oppgjøret på DNB Arena endte 2-2. I den kampen ble Martin Grønning utvist for å ha skallet til TUILs Eirik Erlandsen. Senere i kampen ble også Ranheims trenerduo Per Joar Hansen og Otto Ulseth henvist tribunen etter voldsomme protester.

I serieåpningen 2012 ble det nok en gang røde kort utdelt. Både Jonas Johansen og Håvard Lysvoll ble sendt av banen med to gule kort og Ranheim vant til slutt oppgjøret 3-1 etter scoringer av Mads Reginiussen, Brede Moe og Michael Stilson.

Senere samme år vant Ranheim 4-1 på EXTRA Arena. Tromsdalen scorte først ved Håvard Lysvoll før «Mo» ble utvist for gjestene. I andre omgang fikk Ranheim endelig hull på byllen. Brede Moe, Are Tronseth, Emeh og Robert Stene scorte for de blå.

Jo Sondre Aas ga Ranheim en 1-0-seier på EXTRA Arena, mens Bendik Bye og Vegard Voll sørget for at trønderne tok med seg tre poeng fra TUIL Arena i 2014.

Status

For Ranheims del er Kristoffer Lie Løkberg ute med tre gule kort. Ellers er tropp- og skadesituasjon uendret fra forrige serierunde.

Tromsdalen har benyttet 21 spillere så langt i serien. Mohammed Ahamed er lagets toppscorer med tre fulltreffere så langt. Spisskollega Vegard Lysvoll har funnet veien til nettmaskene ved to anledninger.

Tromsdalen er, sammen med Ranheim og Bodø/Glimt, de tre lagene som får minst gule kort i OBOS-ligaen så langt. Ranheim topper tabellen med 0.78 gule kort pr kamp, mens Tromsdalen har ett gult pr kamp.

Annonse fra Obos-ligaen: