1381-2018-Ranheim-RBK-Lerkendal-Tønne

Ukens Profil: Erik Tønne

En av våre få spillere som har vært utenlandsproff er ukens profil! (Foto: Nicholas Lund)

Annonse:

Erik Tønne har startet sesongen, som resten av laget, helt fantastisk. Erik fra Nardo har åpnet sesongen med fire scoringer og tre assist for venstrebacken som har blitt venstreving i Ranheim. Erik har vært innom en del klubber i sin tid, men det hele startet på Nardo. Her hadde han en utrolig fin oppvekst, hvor han forteller at han var så heldig å ha en eldre bror som tok han med på alt av fritidssyssel. Eriks kameratgjeng var svært opptatt av fotball og brukte all den tid som var mulig på å være på løkka, og da Nissekollen. Han kan fortelle om breddeklubben Nardo, som en utrolig bra klubb å være i.

- Utrolig fin breddeklubb som hadde tradisjoner med å ha gode lag på yngres. Jeg spilte sammen med de som var født i 1990 fra jeg startet med fotball. Vi utviklet oss til å bli ett av Norges beste lag i det alderskullet.

Erik var som de fleste av spillerne i vår tropp, tidlig aktuell for Rosenborg i ungdomsårene, og ble hentet til Norges største klubb i 2006. I 2006 ble han også plukket ut til G15-landslaget, og fikk sin debut for Norge. I Rosenborg gikk ikke alt etter planen for unggutten, selv om det var utfordrende og lærerikt, som bestemte seg for at han trengte et miljøskifte. Da gikk turen til Strindheim, hvor han raskt fikk bli en del av a-stallen som 17-åring. Han trekker frem en nøkkelperson fra denne tiden.

- Her la jeg vel grunnlaget for den spilleren jeg er i dag. Garderobekultur, en god trener og ei spillergruppe som var utrolig godt sammensatt av veldig mange gode spillere. Hadde 2-3 gode sesonger her i 2.divisjon som jeg lærte utrolig mye på. Finn Morten Moe er en nøkkelmann her, som var hovedtrener for et veldig ungt A-lag, forteller Tønne.

2018-Ranheim-Molde-Tønne

Utlandsproff

Det grunnlaget som ble lagt i Strindheim ble lagt merke til, også utenlands. Sammen med nåværende, og daværende lagkamerat, tok han turen til balløya, og til Sheffield United. I England utviklet Erik Tønne seg, og la et nytt fundament for seg selv personlig, men også for den spilleren vi drar nytte av i dag.

- Utrolig opplevelse å leve «proff-drømmen» i de sesongene jeg spilte her. Helt annen kultur og interesse enn det er i Norge. Sportslig sett utrolig lærerikt, og utfordrende, da spesielt fordi det var mange om benet. I Sheffield United utviklet jeg meg utrolig mye både personlig og sportslig. Det la fundamentet for den spilleren jeg er i dag!

- Utrolig opplevelse å leve «proff-drømmen»

— Erik Tønne
Etter årene i Sheffield United har Erik vekslet mellom Eliteseriespill og OBOS. Først gikk turen til HamKam i 2013 hvor det ble fire scoringer på 17 kamper, før turen gikk fra Hamar til Sandnes. I Sandnes fikk han sitt første møte med daværende Tippeligaen. Han etablerte seg i lag og fikk to sesonger i Norges toppdivisjon med Sandnes Ulf, før det ble nedrykk i 2014. Da var det et lag i fra nord som ville ha Nardogutten, nemlig Bodø/Glimt.

- Det var en fint drevet klubb. Jeg kom inn på en tid hvor klubben opplevde sin beste periode på veldig mange år. Vi havnet bra opp på tabellen, og jeg var en del av et Glimt-lag som spilte veldig bra fotball på den tiden, i en klassisk 4-3-3, kan Tønne fortelle om Glimttiden.

I 2016 gikk turen videre til plankebyen og Fredrikstad, som ble et utfordrende år for klubben, men Erik følte seg en sportslig opptur og leverte en god sesong personlig, før han var tilbake i Trøndelag i 2017 for Ranheimsrivalene Levanger. Her møtte han utfordringer i pendletid og utfordrende dagsplan, men både laget og han selv hadde en god sesong. Da Ranheim kom på banen og ville ha han med i 2018, var han ikke i tvil.

- Jeg hadde kjennskap til både trener- og spillergruppen, og da opprykket ble klart var det et eventyr jeg hadde lyst til å være med på, kan Tønne berette.

Høydepunkter

Erik hadde ikke noe spesielt forhold til Ranheim som ung, men det var en kjent motstander i lokale cuper i Trondheim, og hadde gode opplevelser i Ranheimsfjæra i forbindelse med Rosenborg Fotballskole som hadde sitt virke i fjæra på den tiden. Når Erik videre mimrer, er det flere øyeblikk i sitt 27-årige liv han kan trekke frem. Matchvinner i Storsjøcup med Nardo G13, komme til kvartfinalen i Norway Cup med turneringens vakreste mål, et brassespark fra 25 meter!

- Mitt første mål for Sheffield United på hjemmebane... det var veldig stort!

— Erik Tønne
Debuten for Sheffield United som 19-åring i lokaloppgjør mot Middelsbrough i Championship, Opprykkskampen på Wembley mot Huddersfield som endte med tap på straffer etter at keeperen sendte ballen på øverste rad. Dog er det nok et minne som er enda sterkere, og igjen er det en akrobatisk scoring.

- Mitt første mål for Sheffield United på hjemmebane, på et fullsatt Bramall Lane med 30 000 tilskuere, med saksespark i hjørnet. Det var veldig stort!

Jobb og garderobetrivsel

Erik Tønne er i dag en som bruker sin fritid til trening, musikk og er glad i å reise. Selv om han nå er i Eliteserien og er en av de heteste spillerne om dagen, er han som alle andre avhengig av å studere eller jobbe. Han bruker tiden ved siden av fotballen til å være forsikringsrådgiver.

- Jeg liker å jobbe med noe som er av betydning og som er viktig for folk flest. Salg er noe som trigger konkurranseinstinktet og mange paralleller kan trekkes fra fotball til salg i forbindelse med team, utvikling og mål.

Erik kan videre fortelle at det at nettopp det at de fleste har et virke vedsiden av fotballen, kan være en faktor for at det står så bra til i garderoben. Han legger til at alle er så å si i samme fase av livet, nemlig under utvikling, og at man har mange likheter med de man omgås i garderoben med.

- Det er veldig god trivsel i garderoben med en god dynamikk. Det er en strukturert gjeng som kan det å jobbe målrettet. Da er det enkelt å oppnå utvikling og resultater sammen. Mange kjenner jeg fra mine yngre dager, og har spesielt god kjennskap og vennskap med Løkberg, Karlsen og Eggen.

- Jeg vil være et forbilde for de som kommer opp fra yngresavdeling i klubben

— Erik Tønne
Rutiner og ambisjoner

Som venstrebent er det kanskje ikke en overraskelse, men Eriks kamp- og treningsrutine er å alltid ha på venstre sokk og venstre sko først. Om det kan være med på å oppfylle hans drømmer og ambisjoner kan bare tiden vise, men han har klare ambisjoner for seg selv, klubben og ikke minst, har han fortsatt en drøm å komme seg tilbake til utlandet. Han har ellers ambisjoner om å etablerer seg som en viktig bidragsyter for laget og bli en kontinuitetsbærer for Ranheim. Han har også en svært viktig ambisjon til etterfølgelse.

- Jeg vil være et forbilde for de som kommer opp fra yngresavdeling i klubben, og de lokale klubbene i Trondheim.

At Erik mener at vi kan bite god fra oss, har vertfall starten bevist, og påpeker at det vises per dags dato at Ranheim har noe i Eliteserien å gjøre. Han minner også om at Ranheim er fersk på dette nivået, og at man må være forberedt på at det kan svinge litt, og det skal de selvfølgelig unngå. For det er en ting, som er målet.

- Jeg håper at vi kan være ett lag som folk snakker om og lar seg inspirere av. Som sagt, det å spille i Eliteserien 2019 er målet, alt annet er bonus!

Hva klubben og han selv angår i fremtiden, har han drømmer og håp om at Ranheim er et lag som skal kunne bite fra seg, helt i toppen.

- Om 5 år så håper jeg at jeg kan være med å utfordre de store lagene med Ranheim om medaljeplassene. Drømmen er at vi også i løpet avs de årene har spilt cupfinale. Europacup kvalifikasjonskamper hadde også vært noe!

Annonse fra Obos-ligaen: