Laget som slo Viktoria Plzen 3-1.

Utdrag fra “Ranheim, Ranheim: Ranheims fotballhistorie i tekst og bilder s.57-58”.

Ranheim 3-1 Viktoria Pilzen

Året var 1947, leder var Hallvard Wallden, trener var Harry Thompson. Som det eneste laget slo vi det tjekkoslovakiske profflaget Victoria Pilzen på deres turne.

Det tjekkiske profflaget spilte 13 kamper på norsk jord. De vant 11, spilte en uavgjort (mot Skeid) og tapte en. Det var et Ranheimslag forsterket med Stokstad fra Freidig og Stinussen fra Neset. Johan Saksvik spilte landskamp på Island, så han var ikke med i denne kampen.

4000 tilskuere fikk se “sydlandsk stemning” og et tjekksisk lag som hadde “blendende ballkontroll”, men som “ikke var udelt sympatiske, det var alt for mange triks, der benkrok var en de ting som sto øverst på listen”.

Første scoring kom etter 21 minutter. Thorbjørn Wik la en corner på Jon Stenes hode, dermed 1-0 ved pause. I andre omgang kom Viktoria sterkt, og utlignet etter 12 minutter. Deretter hadde Victoria skudd i stolpen, og Ingvar Auran reddet på streken like etter. Men stormen ble ridd av, og etter 33 minutter nettet Thorbjørn Wik kontant. Bare to minutter senere gjør Stokstad et “gnistrende oppløp”, leverer til y.h Hans Saksvik som “klemmer en kanon” rett i mål.

“Hårberg i mål var helt patent, med en rekke kontante redninger. I denne 17 åringen har Ranheim et emne av de sjeldne. Auran var bedre enn på lenge, og Asbjørn Johansen slet iherdig, men han må slutte med tåsparkene som bli plassert i hur og heim. Hans Saksvik som spilte y.h. var alt for egoistisk. Jarling Kvam var hard og drivende som vanlig, mens Stene var noe ujevn selv om hans første mål var en prestasjon”.

Det hører med at en Viktoriaspiller “satte benkrok på dommern, Adolf Tiller”, og at de uken etter slo Trondheim bylag 5-2.

Viktoria Pilzen eller Plzen som det mer korrekt heter i hjemlandet er knyttet til en av de største skofabrikkene i datidens tsjekkoslovakia. Da de besøkte Norge hadde de nettopp avsluttet sesongen med en niendeplass (av fjorten lag) i den tsjekkoslovakiske toppdivisjonen. Turneen som var en forberedelse til neste sesong, ble regnet som en suksess. I første seriekamp tilbake i Tsjekkoslovakia slo de nemlig kanskje det mest kjente Tsjekkiske laget Sparta Praha, 5-1. Viktoria Plzen vant den tsjekkiske serien for første gang i 2010/11 og har deltatt i Champions League flere ganger de siste ti årene.